Over ons
Snel stijgende kosten voor zorg, sterk vergrijzende bevolking, toename van het aantal chronisch zieken, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, onafwendbare bezuinigingen: de maatschappij, en de gezondheidszorg in het bijzonder, staan voor grote uitdagingen.
Het pakket van zorg zal onvermijdelijk versoberen. Bovendien is niet ondenkbaar dat delen van het bestaande zorgaanbod van de collectieve naar de consumptieve ruimte verschuiven.
Missie
De Blauwe Paraplu zet zich in om slimme, concrete en duurzame oplossingen te bieden tegen de snel groeiende zorgkosten. We geloven in concrete en pragmatische innovatie als belangrijk wapen in deze strijd. Hiertoe brengt De Blauwe Paraplu zorgprofessionals, ondernemers, experts en wetenschappers uit verschillende sectoren samen om te werken aan het verhogen van de arbeidsproductiviteit.
We ontwikkelen creatieve ideeën voor kwaliteitsverbetering, productieverhoging en kostenverlaging van de zorgsector. Vervolgens passen we deze ideeën daadwerkelijk toe door ze te voorzien van een business case en een partnership van waaruit de innovatie wordt gerealiseerd en vervolgens geëxploiteerd. Het doel van De Blauwe Paraplu is ‘samen innoveren, samen realiseren, samen exploiteren’. We streven ernaar om de ‘best practice’ niet alleen toe te passen, maar om de best practice te ontwikkelen en te zijn.
De Blauwe Paraplu biedt ‘toegepaste innovatie’; we ontwikkelen innovaties én brengen ze in de praktijk. Voor het ontwerp van de innovatie werken zorgprofessionals, ondernemers, experts en wetenschappers uit verschillende sectoren samen in een denktank aan creatieve ideeën, gericht op kwaliteitsverbetering, productieverhoging en kostenverlaging van de zorgsector.
Naast de ontwikkeling van vernieuwing wordt bijzondere aandacht geschonken aan de inpasbaarheid of verankering ervan in de samenleving, in de zorgsector. We investeren in de samenwerking en bouwen in overleg met betrokken partners een samenwerkingsmodel waarbinnen de innovatie tot wasdom komt. Zo vindt elke innovatie daadwerkelijk een plek in de sector. Lees hier meer over een praktijkvoorbeeld.
De Blauwe Paraplu gelooft in ‘toegepaste’, duurzame innovatie door de verschillende belangen en doelstellingen van zorginstellingen en ondernemers met elkaar te verenigen en gebundeld onder te brengen in een creatieve constructie. ‘Samen innoveren, samen realiseren, samen exploiteren’ wordt zo realiteit. Het samenwerkingsmodel is een publiek-private-partnership. Een tegenstrijdige leverancier–afnemer-relatie wordt voorkomen.
Om duurzame vernieuwingen en verbeteringen te realiseren brengt De Blauwe Paraplu kennis van zorgprofessionals samen met ‘best of breed’ experts van uiteenlopende achtergrond. We brengen onder meer specialisten, ondernemers, leiders, wetenschappers, overheidsvertegenwoordigers en investeerders bij elkaar in ons selecte, dynamische netwerk.
Het netwerk bestaat uit inspirerende en gefocuste leden die beseffen dat er iets moet gebeuren om de gezondheidszorg ook op lange termijn betaalbaar te houden.
Zij geloven in de aanpak van De Blauwe Paraplu; samen innoveren, realiseren en exploiteren. Bovenal beleven ze een groot genoegen aan het creatief meebouwen aan een betere toekomst voor de zorg in Nederland.
De initiatiefnemers van Blauwe Paraplu, drs. ing. Dirk Jan Klinkhamer en mr Pieter Kuijpers, bijgestaan door drs. Suzanne van Hagen, houden het netwerk professioneel, actueel en productief.
Als u vragen heeft, benieuwd bent naar onze aanpak of gewoon wilt praten over ideeën en mogelijkheden, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Demografische en maatschappelijke ontwikkelingen bepalen in de komende decennia de betaalbaarheid en inhoud van het pakket van zorg. We zullen ons moeten voorbereiden op ingrijpende aanpassingen in de zorg. Het bedenken en realiseren van duurzame, hoog effectieve oplossingen voor de zorg is wat De Blauwe Paraplu eindeloos inspireert.
Vergrijzing blijft toenemen
De grijze druk geeft inzicht in de verhouding ouderen tot het potentieel werkende deel van de bevolking, dat de lasten van de vergrijzing moet opvangen. In 2018 is de grijze druk 30%, wat betekent dat er 30 65-plussers waren per 100 potentiële arbeidskrachten (20-64-jarigen). Tot aan 2039 zal de grijze druk sterk toenemen tot ca. 50%; per 65-plusser zijn er twee potentiële arbeidskrachten.
Zorguitgaven gerelateerd aan leeftijd
Van de totale kosten aan zorg in 2005 werd 37,5% besteed aan de bevolking ouder dan 65 jaar (25,7 miljard euro). Volgens de CBS Bevolkingsprognose zal het aantal 65-plussers toenemen van 2,6 miljoen in 2011 tot een hoogtepunt van 4,6 miljoen in 2039 (een toename met ruim 75%), met een stijging van de totale zorgkosten tot gevolg.
Zorguitgaven gerelateerd aan het BBP
In 2009 waren de uitgaven aan de zorg, gezondheids- en welzijnszorg tezamen, 83,8 miljard euro. Dit is 5,8% meer dan in 2008. In de periode 2004-2008 zijn de uitgaven aan zorg steeds harder gaan groeien. Het aandeel van de zorguitgaven in het BBP is in 2009 gestegen tot 14,7% (was 13,3% in 2008). Deze forse stijging is het gevolg van een sterke daling van het BBP (-4,0%) door de recessie gecombineerd met een voortgaande groei van de zorguitgaven.
Potentiële beroepsbevolking krimpt
Sinds 2011 krimpt de potentiële beroepsbevolking (het aantal 20–64-jarigen). Naar verwachting bestaat in 2040 de demografische druk – de verhouding tussen het aantal jongeren plus ouderen en de potentiële beroepsbevolking – voor ruim 50% uit ouderen. In de zestiger jaren van de vorige eeuw was de demografische druk vergelijkbaar, echter bestond deze uit slechts 20% ouderen.